Geschiedenis Chiro Inzet Bazel
Waar is dit alles uit gegroeid? Daarvoor kijken we even terug naar de geschiedenis van Chiro Inzet Bazel. Een geschiedenis van intussen 80 jaren oud. Wie was ooit de drijvende kracht achter het ontstaan van onze jeugdbeweging?
Ten slotte is er ook een lijst terug te vinden van alle bivakthema's, leiders, groepsleiders, VB's, proosten en kookouders die Chiro Inzet gehad heeft sinds zijn ontstaan als Chiro St. Aloysius in 1943.
Ten slotte is er ook een lijst terug te vinden van alle bivakthema's, leiders, groepsleiders, VB's, proosten en kookouders die Chiro Inzet gehad heeft sinds zijn ontstaan als Chiro St. Aloysius in 1943.
22Historiek
1943: Stichting door E.H. Van Ruytegem, broeder Gustaaf, Gerard Hiels, Omer Verbruggen en Kamiel De Keersmaeker.
1944: Chiro St.-Aloysius telt op het einde van het jaar 58 leden, ingedeeld in twee afdelingen; burchtknapen en knapen. De eerste lokalen worden ter beschikking gesteld door de broeders van St.-Joris, maar zij worden vlug te klein.
1946: Eucharistisch Congres van Bazelse Kruistochters, ondertussen al meer “Chiro” dan Eucharistische Kruistochters, trekken naar Wallonië. Ze zijn onderweg met 57 deelnemers.
1947: Er komt een afdeling bij; de Kerels (van 14 tot 17 jaar)
1950: Rome bedevaart. Onder leiding van Gerard Hiels en broeder Gustaaf trekken een tiental leden op bedevaart naar Rome en Assisië. Het was een treinreis op houten banken die dagenlang duurde.
1951: Op 26 augustus 1951 neemt de Chiro afscheid van broeder Gustaaf die door zijn Overste overgeplaatst wordt naar Gent. Een lange afscheidsbrief wordt voorgelezen door groepsleider Gerard.
1952: De eerste twee bivakken vonden plaats in Bazel, maar dit jaar ging men voor het eerst buitenshuis, te Brasschaat van 18 tot 22 juli.
1953: Aankoop van een houten barak die dienst moest doen als lokaal. Ze werd aangekocht voor 30.000 frank. De toenmalige leiding ging ze afbreken in Deinze en bouwde ze terug op in Bazel. De grond werd ter beschikking gesteld door het Gildenhuis.
1954: Zowat 60 leden nemen deel aan de Nationale Meivaart te Scherpenheuvel. Men vertrekt met een bus maar de laatste kilometers moet men te voet afleggen wegens te druk. Er waren 36.000 aanwezigen!
1955: Na dertien jaar groepsleiderschap besluit Gerard Hiels de Chiro te verlaten. Meteen wordt een tijdperk voor onze groep afgesloten.
1958: De Kerels vertrekken op 16 mei op fietstocht naar Louise-Marie bij Ronse. Ook een stuk van de muur van Geraardsbergen wordt beklommen met een beperkt aantal man.
1960: Op de zandkoer vond er op 31 augustus een kampvuuravond plaats. De ouders zijn uitgenodigd om de nummertjes die de leden brengen bij de wonen. Op 2 oktober vond er en propagandadag plaats, samen met Chiromeisjes St.-Lutgardis. Het dorpsplein is één en al Chiro.
1964: Frans D’Eer wordt groepsleider, hij vervangt zijn neef Herman D’Eer. Op 24 mei trekt de Chiro naar de “Top ‘64”, een nationaal gebeuren in het Antwerps stadion. De Top blijft nog altijd in het geheugen gegrift. Er werd dat jaar ook gestart met de uitgave van een ledenblad “De Bachikrant”, een afkorting van Bazelse Chiro. De krant verschijnt onregelmatig tot aan het eind van de jaren ’60.
1966: De benamingen van de verschillende afdelingen veranderen. Er komen Speelclub, Rakkers, Toppers, Kerels en Aspiranten ter vervanging van de oude namen. Op 12 januari heeft de allereerste vergadering plaats waar de leiders en enkele oudleiders hun plannen ontvouwen om te gaan bouwen aan een nieuw heem. Op 24 maart wordt eindelijk toegestemd door de raad van het Gildenhuis dat er mag gebouwd worden. Daarmee kan men beginnen zoeken naar de nodige fondsen, dat gebeurde onder impuls van E.H. Van De Casteele. Het bouwen zelf gebeurde onder leiding van vader D’Eer samen met de leidingsploeg, een paar ouders en oudleiders.
1967: Eindelijk, na meer dan een jaar zwoegen wordt het lokaal ingewijd op zondag 19 juli 1967 door E.H. Van Der Straeten, verbondsproost, en onze eigen proost E.H. Van de Casteele. Dit gebeuren heeft plaats onder een enorme belangstelling. Vanaf dan zijn er verschillende jaren na elkaar bouwfeesten om de leningen zonder intrest terug te betalen.
1968: Feestjaar van 25-jarig bestaan Chiro St.-Aloysius. Op de dia-feestavond is er voor het eerst een publiek optreden van onze eigen “Los Bachiro’s”, een skiffelgroep. Op 3 november is er in een bomvolle cinemazaal (de huidige volleybalzaal) als afsluiter van het feestjaar een geweldige bonte avond met deelname van alle leden. De dag wordt afgerond met Folksongs door Pol Van Mossevelde en zijn skiffelgroep. Op het einde van het jaar geeft groepsleider Frans D’Eer de fakkel over aan zijn broer Henri.
1970: De naamsverandering van de groep St.-Aloysius wordt “Inzet”.
1971: De Chirojongens houden op 2 mei hun “JIMP-dagen” (JIMP = jeugd impuls). Het werd te Bazel een magnifastische prachtknaldag. Op het einde van het jaar stopt Henri D’Eer als groepsleider. Patrick Perpet neemt de fakkel over. Toch blijft “de Rie” nog twee jaar leider.
1972: De jongsten van de Speelclub krijgen hun eigen afdeling. De “Kadeekes” worden gesplitst van de Speelclub.
1973: Het 100ste lid wordt gevierd. Deze grote eer valt Peter Buytaert te beurt, hij wordt gevierd en krijgt als aandenken een houten schotel. Het 30-jarig bestaan wordt gevierd met een “Knal 30”. Een hoogtepunt was het tekentoernooi op de asfaltbaan langs de kerk. 220 jongens en meisjes gebruikten massa’s stoepkrijt. Het feestbivak vond plaats in het gastronomische gebouw “De Brink” in Herentals.
1975: Plots begint het langzaam bergaf te gaan met Chiro Inzet. Niets lukt nog, zelfs het bivak dreigde in het water te vallen! De oudleiding stak de handen uit de mouwen, een enorme steun voor de jonge leidersploeg. Het tij keert langzaam…
1976: Door al het tumult moet de proost (E.H. De Jonghe) onder druk de groep verlaten en Broeder Jozef Wijnen komt als volwassen begeleider ter vervanging in de groep. Dankzij zijn wijsheid en morele steun aan de jonge leiders kruipt de Chiro langzaam uit een diepe put.
1977: Er komt een nieuwe groepsleider: Omer Cole. De groep groeit terug tot 100 leden.
1978: Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan werd een nieuwe groepsvlag gewijd in een eucharistieviering in de kerk te Bazel. De vlag is ontworpen door Broeder Jozef. In september spelen we samen met de Chiromeisjes een massaal dorpsspel. In alle straten kwam men Chiro tegen.
1981: Er worden ernstige plannen gemaakt om twee lokalen, een berging en een WC-lokaal bij te bouwen. De plannen worden teniet gedaan door vzw Gildenhuis.
1983: 40 jaar Chiro Inzet. Een voetbaltoernooi met leiders, jong-oudleiders, oudleiders en ouders wordt door de regenval een moddertoernooi, gewonnen door de jong-oudleiders. Hoogepunt van dit jaar was de bonte avond en een showavond met het optreden van De Strangers in de sporthal van het Sint-Jorisinstituut. Op het einde van dat jaar neemt groepsleider Omer Cole afscheid.
1985: Voor het bivak te Overpelt tijdens een speciale bivakmis worden de nieuwe afdelingsvlaggen gewijd. Deze zijn gemaakt door Godelieve Wijnen (zus van Broeder Jozef). De vlaggen zijn een meerwaarde voor de groep.
1986: Ter vervanging van Patrick Colman wordt Luc Lyssens groepsleider.
1987: Er komt een uitgave van een nieuw ledentijdschrift. Onder de naam “INZET” verschijnt het vier maal per jaar. Men vindt er allerlei informatie terug rond de groep.
1988: 45-jarig bestaan van de groep. In het krokusverlof volgen grote schilderwerken. Alle binnenmuren en panelen krijgen een nieuw laagje verf. Het gemeentebestuur had volgende attentie voor de Chiro bedacht. Ze hadden het beeld “Seppe” van Frieda Mariën in bruikleen gevraagd. Een vrolijke Chirojongen kreeg een plaats op het kerkplein. Een enorm succes kende de bonte avond “Land in’t zicht”. Het spektakel wordt afgesloten met het liedje “Don’t worry, be happy”, nog bewerkt door Freddy Baeyens.
1989: Freddy Baeyens (10 jaar leider) en Johan Buytaert (8 jaar leider) stappen uit de Chiro. Zo verliest “het Inzetje” aan Freddy haar eerste hoofdredacteur.
1990: Op 1 augustus overlijdt Broeder Gustaaf, één van de stichters van onze Chirogroep, hij is 85 geworden. Henri D’Eer volgt Broeder Jozef op als volwassen begeleider. Broeder Jozef loodste de groep door een moeilijke periode.
1991: Henri D’Eer, die rap was ingeburgerd als V.B. zorgt er voor dat er een betonnen voetpad voor het lokaal wordt gelegd, en wordt betaald met de winst van de terug ingevoerde kippenslag.
1992: Op 17 maart krijgt men het bericht dat onze medestichter en leider van het eerste uur Gerard Hiels tijdens werkzaamheden aan zijn hangars om het leven is gekomen. Bij onze groep en de oudleiders is er grote verslagenheid.
1993: 50 jaar Chiro. Het Bazelse Chiroboek “Zondag na Zondag”, samengesteld door André Poschet, Georges De Keersmaeker, Frans en Henri D’Eer verschijnt met 800 exemplaren. De lay-out en omslag is van André Poschet. Op het feestweekend komt de groep “Klepper” de namiddag opluisteren. Daarna volgt er een reuze barbecue. Martha Colman gaat voor de 25e keer mee op bivak als kookmoeder. Op 22 augustus is het Vlaamse kermis, die over gans de zandkoer is opgebouwd. Hij verloopt echter in mineur, want het regende van ’s morgens tot ’s avonds. De dianamiddag in oktober sprak vooral oudleiders aan. Op het einde van dit feestjaar had er een geweldige bonte avond plaats, “Uit stof gewassen en herrezen”, een geweldige ervaring.
1994: Jan Boodts wordt de nieuwe groepsleider. Een knoop die eindelijk is doorgehakt op de leiderskring van 8 maart. Hij wordt aangesteld op 16 oktober tijdens de overgangen. Er wordt een greppel gegraven op de zandkoer om een 50m lange elektriciteitskabel te leggen. De zekering zal nu niet meer uitvallen tijdens een fuif.
1995: Op de leiderskring van 15 september wordt er beslist dat ook de leiders een blauw Chirohemd zullen dragen. De bruine hemden zullen dus stilaan verdwijnen. Er is een BBQ voor leden , ouders en oudleiders. Daarvoor moet het niet altijd een feestjaar zijn. Er zijn 160 personen ingeschreven.
1996: Op 19 mei vond er een “kei-tof”-dag plaats. Bedoeling is om de Chiro bij jongeren te promoten. Achteraf gezien een geslaagde dag, want drie leden kwamen terug, en vier nieuwe er bij.
1997: In de maand mei worden er nieuwe schutsels geplaatst. Ze zijn gemaakt in de schrijnwerkerij van Jan Clipeleir te Kruibeke (vader van toenmalig Aspirant Sam)
1998: Feestjaar. De muren van de lokalen krijgen een verfbeurt. Voor de jeugddag op 12 september worden er camouflagenetten en honderden meters koord gebruikt voor het fantastische hindernissenparcours, gebruikt van de genietroepen te Brucht. De bonte avond wordt op het einde van het jaar een groot succes.
1999: Op 2 mei was er de dag van de jeugd. Chiro Inzet stond in voor de organisatie. Het thema was “cowboy-indiaan”. Het volledige lokaal was herschapen in een saloon. Achteraf bekeken een geslaagde dag! In de maand november wordt het dakplafond verstevigd met poutrellen. Er wordt begonnen met 3 lokalen, later volgen de anderen.
2000: Op 1 oktober stopt groepsleider Jean Boodts. Kevin Vergauwen volgt hem op. Eind oktober wordt er bekend gemaakt dat vzw Gildenhuis de zandkoer verkocht heeft met de lokalen er bij, aan het Sint-Jorisinstituut.
2001: De zondagse openingsformatie wordt grondig herzien. Nieuwe teksten, nieuwe kreten en zelfs een nieuwe groepsvlag.
2002: Op 16 april vond in ons lokaal een vergadering plaats over de lokalenproblematiek. Ouders, oudleiders, afgevaardigden van het gemeentebestuur, bestuur van Sint-Joris waren aanwezig. Er is veel gezegd, maar daar is het dan ook bij gebleven.
2003: Feestjaar. Een druk jaar met openingsviering, feestweekend, bonte avond met het verhaal van “Jan zonder vrees”, Ronde van Vlaanderen op het groot scherm, een fantastische kindernamiddag in de tent, een baseballtoernooi, … Chiro Inzet bouwt intussen verder aan een website.
2004: Omdat er dit jaar geen dag van de jeugd doorging, steken de verschillende Chirogroepen van Groot-Kruibeke de koppen bij elkaar. Op 22 augustus volgt de eerste Dag van de Chiro, geboren door een hele goede samenwerking met de andere groepen. Bazel Brult wordt intussen een legende in het centrum van Bazel tijdens de jaarmarkt in september.
2005: Groepsleider Kevin neemt afscheid, Kristof Van de Vyver volgt hem op. Er wordt een vzw jeugdlokalen opgericht met de oudleiding verschillende jeugdverenigingen, mensen van het Sint-Jorisinstituut. Voorzitter Fons De Maeyer is intussen opgevolgd door Roger Vergauwen.
2006: De groep telt ongeveer 130 leden, leiders inclusief. Er wordt voor het eerst sinds lang een ‘omgekeerde dag’ georganiseerd. Afdelingen krijgen andere leiders voor één dag. De oudleidersavond in oktober is een succes. Ook dit jaar wint den JOB (jong oudleiders Bazel) het Baseballtoernooi. De zomeruren (waardoor de afdelingen een half uurtje langer Chiro hebben in de zomer) worden voor eenvoudigheidsredenen afgevoerd.
2007: Ter vervanging van de Heidetrip slaan Chirojongens en Chiromeisjes de handen in elkaar om de “Lollyday” te organiseren. De zandkoer begon er zelfs van de stuiven! De aanloop van het feestjaar begint met een succesvolle kalenderverkoop…
2008: Feestjaar 65 jaar Chiro Inzet. Een druk, maar zeker ook een geslaagd feestjaar. Met een knaller van een nieuwjaarsfuif, een drukbezochte openingsviering en een feestweekend waar jong en oud kon komen genieten van allerlei activiteiten, kunnen we met zekerheid zeggen dat iedereen geweten heeft dat Inzet 65 jaar werd. De Bonte Avond dit feestjaar was in het thema van de stripheld Jommeke. In dit jaar wordt groepsleider Kristof Van de Vyver ook opgevolgd door Jasper Plaetinck.
2009: Na samenspraak met de gemeente wordt er besloten om containers te plaatsen naast de werken van het nieuwe lokaal op de Weispoel. Zo kunnen de leden meevolgen hoe de lokaalwerken vorderen. Op de wijk "Wijnakker" vindt op 6 januari een kerstboomverbranding plaats. Alle plaatselijke verenigingen en ook de Chiro zijn met een kraampje aanwezig. Op 27 maart had de allerlaatste Chirofuif plaats op de zandkoer. Chiro Nationaal bestaat 75 jaar en ter gelegenheid daarvan werd in de sporthal van Sint-Joris Olé Pistolet georganiseerd door Inzet en Intervoran. De opkomst was een héél groot succes. Op 28 mei wordt het contract getekend voor de bouw van het lokaal. De aannemer is bouwwerken Van Der Kinderen. Op 18 oktober heeft de eerste steenlegging plaats met aanwezigheid van vzw lokalen, schepencollege en toenmalig minister van jeugd Pascal Smet.
2010: Nog steeds zit de groep in voorlopige containers en kunnen ze gebruik maken van de aanpalende schuur. Dat bracht wel wat kosten mee want de waterleiding, ondanks de nodige bescherming, vroor tweemaal kapot. Op 18 januari is het één groot slagveld op de zandkoer: het voormalig lokaal wordt platgelegd. Al ons vrijwilligerswerk en geld weg.... De dag nadien heeft de Rie met tranen in de ogen een paar foto's genomen van het puin. Ondertussen gaan de werken op de Weispoel goed vooruit. Op 11 mei worden de
dakelementen geplaatst. De Chiro leeft op als we op 19 september met 54 Kadeekes en Speelclubbers naar de Zoo in Antwerpen gaan. In december vindt er een voorlopige oplevering van het lokaal plaats en er kon op 18 december al wat verhuisd worden uit
containers naar het nieuwe lokaal.
2011: Groepsleider Jasper Plaetinck zwaait af om te worden opgevolgd door Jorik Vergauwen. In februari hebben de Aspiranten een leefweek. De Rie is de profielen en platen voor het verlaagd plafond gaan bestellen, voor de rekening van de twee Chirogroepen. In
maart starten de werken en dankzij de hulp van een aantal oud-leiders is op 14 dagen het plafond klaar en kon men beginnen aan de scheidingswanden. Er wordt heel wat gezaagd, geschaafd en gevernist. Op bivak krijgt de Rie gezelschap van Stijn Meersman om het reilen en zeilen tijdens het tiendaagse kamp op te volgen. Op 14 september wordt het nieuwe lokaal ingewijd door Monseigneur Luc Van Looy en aanwezigheid van talrijke genodigden onder wie Chiroproost Els Van Doren.
2012: Op 20 januari is het eindelijk tijd voor de definitieve oplevering van ons nieuwe lokaal. Er heeft dat jaar in februari een "Bikke-Beenhesp plaats in het 't Hoogzaal. In mei is er naar gewoonte een baseballtoernooi met dit keer maar liefst 24 ploegen. In september zeggen er 4 leiders vaarwel, maar er komen er 9 nieuwe bij.
2013: Feestjaar 70 jaar Chiro Inzet. Eind februari had er na de feestelijke openingsviering een brunch plaats met 400 deelnemers. Op 23 februari overlijdt oud-groepsleider Frans D'Eer. Hij was degene die de leidingsploeg en sympathisanten aansprak om te starten met de bouw van een nieuw lokaal op de zandkoer. Tijdens het feestweekend was er een fantastische fuif, een gezinsfietstocht en eetfestijn. Het jaar wordt afgesloten met een bonte avond. Met de overgangen geeft groepsleider Jorik Vergauwen de fakkel door aan Maarten Diels.
2014: De Rie heeft keukenkasten gemaakt en samen met zijn schoonbroer worden ze geplaatst in februari in het lokaal. Op 17 mei zijn we met een paar leiders gaan zien voor een nieuwe tent in Sinaai. Het wordt er een van 10 meter lang met een prijskaartje van € 4350.
Dit was erg nodig omdat het ledenaantal sterk toeneemt.
2015: Op Linkeroever vond er een "Chiro zingt" plaats. Een paar oud-leiders samen met leiders en kookouders Jan en Annik zongen er uit volle borst. Het deed echt deugd die oude liedjes samen met 250 aanwezigen nog eens te zingen. Dit jaar werden er meer dan 800
Joyvalle flapjes ingezameld, goed voor meer dan 80 gratis flessen melk op bivak. Oudleider Jan De Bock gaat ook vanaf dit jaar mee als technisch leider. Dries Van Wouwe neemt de taak als groepsleider over van Maarten Diels.
2016: In april was Inzet aanwezig op de kindernamiddag ter gelegenheid van het feestjaar van ChiroIntervoran. De Kadeekes, Speelclub en Toppers gaan allemaal op verschillende locaties op weekend op 16 april. De zondag van Christus Koning in november werd er in de kerk van Bazel de laatste eucharistieviering gegeven. Na de viering werd er een protestbrief voorgelezen door de kerkfabriek.
2018: Feestjaar 75 jaar Chiro Inzet. In het begin van het jaar trad Jarne Vervelghe Dries van Wouwe bij als hoofdleider. Voor de eerste keer in de Chirogeschiedenis zijn er nu 2 hoofdleiders om de zaken op orde te houden. Het openingsweekend was alvast een succes. In de heemkundige kring was er 7 weken lang een tentoonstelling te zien ter gelegenheid van 75 jaar Chiro. Een geweldig succes, de kring had nog nooit zoveel volk over de vloer gehad. Er wordt ook een Chiroboek voorgesteld, het werk van oud-leiders, met als titel "75 jaar Inzet in 75 straffe verhalen”. De bonte avond "Karel en de Prinses" sloot het feestjaar af.
2019: Het jaar begon met Bikke Bikke Beenhesp op 23 februari. De JOB (jong Oud leiders Bazel) startte op 17 maart met een leefweek in het lokaal. Daarna volgde een JOB fuif op de site Duc D'O. Inzet trok op bivak naar Leisele. Het was al vele jaren geleden dat het kamp nog plaat vond in West- Vlaanderen. Bij de eerste opening verschenen er pennoenen, kleine vlagjes per afdeling. Op 10 november wordt de nieuwe groepsvlag gehesen, het was aan het jongste Kadeeke Arvid Pieraerts om als eerste de vlag te mogen hijsen.
2020: Dit jaar wordt best moeilijk. Heel de wereld kampt met een Corona uitbraak. Vanaf maart zijn er geen bijeenkomsten meer mogelijk, de deuren gaan dicht en iedereen moet thuis blijven. De Chiro ging online door, maar een groot succes was dit niet. We verloren ook op 14 mei onze oud-VB Broeder Jozef aan het Coronavirus. Eind april mocht de groep opnieuw starten op verschillende tijdstippen, zodat de afdelingen van elkaar gescheiden bleven. Zonder het te weten, was vorig jaar het laatste jaar waarin VB Rie en technisch leider Jan De Bock mee gingen op bivak. Door Corona kwam hun afscheid plots en enigszins in mineur, maar daarom toch nog een dikke merci voor de vele jaren trouwe dienst. Rie bleef natuurlijk wel aan de slag als VB om de Chiro met wijze raad te dienen. Het bivak ging gelukkig wel door, maar in verschillende bubbels, zodat die apart konden eten en spelen. De ouders brengen de jongens zelf naar de bivakplaats op verschillende uren. Lode Vercauteren gaat mee als technisch leider op bivak. Nadien is er nog altijd Chiro op zondag op verschillende uren en dat zal duren tot eind augustus. Op 6 september is het ergste voorbij. Men start terug in groep en met de overgangen kwamen er ineens 14 nieuwe Kadeekes bij.
2021: Corona is toch nog niet helemaal voorbij, de jaarlijkse Bikke Bikke Beenhesp gebeurt online waarbij de leiders de bestelde menu’s aan huis brengen. Op bivak worden de leden nog eens gebracht door de ouders. De kookouders krijgen ook versterking van enkele nieuwe gezichten. Tiziana Bressanutti , Diete Van Hoyweghen en Matthias De Roeck vergroten de bende.
2022: Op het eind van het jaar zwaait Jarne Vervelghe af als groepsleider. Hij geeft zijn taak door aan Thomas Oste. Er zijn 10 (!!!) leiders die ons ineens verlaten in september. Gelukkig worden zij vervangen door 8 nieuwe leiders. Zij zullen een frisse wind laten waaien door de leidingsploeg, die nu met 22 is. Lode Vercauteren en Matthias De Roeck springen Rie bij als VB. Stijn Meersman neemt afscheid en gaat mee op zijn laatste bivak. Bedankt voor alle jaren van Inzet Stijn!!
2023: Feestjaar 80 jaar Chiro Inzet. Het 80-jarig bestaan van Chiro Inzet staat in zijn startblokken met 120 leden. Met een knaller van een nieuwjaarsfuif werd de overgang van oud op nieuw ingezet. Op de brunch van het openingsweekend werd onze nieuwe trui voorgesteld en kwamen er maar liefst 407 mensen eten op onze brunch. Op het eind van het feestjaar werd de fakkel van hoofdleider doorgegeven van Thomas Oste aan Wout Van Bogaert.
2024: Niet enkel de Chiro moet gevierd worden, maar ook mensen die leven voor de Chiro. Zo wordt VB Henri D'Eer 80 jaar op 31 januari 2024. Hij is een jaartje jonger dan de Chiro. Om dat te vieren, wordt er door de JOB een feestje georganiseerd met familie en oudleiding om de Rie te bedanken voor alle jaren die hij al geïnvesteerd heeft in de Chiro. Daarnaast organiseerde de JOB hun eerste editie van het 't jobke van Bazel, een pop-up restaurant in de kasteelkelder van Wisskerke tijdens het weekend van vrijdag 15 & zaterdag 16 maart.
Nog onder constructie...
Bivakthema's
Jaar
2025 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970 1969 1968 1967 1966 1965 1964 1963 1962 1961 1960 1959 1958 1957 1956 1955 1954 1953 1952 1951 1950 |
Plaats
??? Aalter Haringe-Poperinge Neerpelt Buizingen Maaseik Opoeteren Balen Dilsen-Stokkem Balen Arendonk Wezemaal Oostmalle Heusden - Zolder Brasschaat Avelgem Beringen Zutendaal Wuustwezel Meeuwen - Gruitrode Beverlo - Korspel Anzegem - Tiegem Witgoor - Dessel Bokrijk Kaulille - Bocholt Oostmalle Essen Heusden - Zolder Opoeteren Opglabbeek Kaulille - Bocholt Castelre Oostduinkerke Dilsen Poppel Bokrijk Oostmalle Opoeteren Essen Overpelt Witgoor - Dessel Opglabbeek Neerpelt Herselt - Blauwberg Opoeteren Kaulille Zutendaal Olmen Aarschot Essen Houthalen Herentals Genk Opoeteren Herselt Westouter Vielsalm Wezenbeek - Oppem Grote Brogel Wolfsdonk Bilzen Tremelo Averbode Bonheiden Lichtaart Neigem Tremelo Kasterlee Massenhoven Brasschaat - Essen Brasschaat Bazel Bazel |
Bivakthema
??? Kung Fu Panda Hercules Piet Piraat Samson & Gert SpongeBob The Lion King Tarzan Zorro F.C. De Kampioenen Lucky Luke Robin Hood De smurfen Asterix en Obelix De Rode Ridder De Legende van de Bokkenrijders Kuifje en de Picaro's Jommeke @ Schattendaal Eiland The Flinstones F.C. De Kampioenen Kiekeboe Jan Zonder Vrees Billy The Kid (Lucky Luke) Zwendel (Robbedoes De Grote Vriendelijke Reus Robin Hood Asterix en Obelix Suske en Wiske en de Zeeroversschat Samson en Bert De Smurfen The Leader of the Year Suske en Wiske en de 3 Musketiers De Schat van Scharlaken Rackham Met de Boeren op Volle Toeren Jommeke in de Far-West De Flintstones ChiroManie 't Is pas fijn een Stripheld te zijn Koning van Katoren The Freggles De avonturen van professor Dreistein en zijn Assistent Sprookjesland De grand prix van Neerpelt De Tocht naar de Vrijheid Alleen woon je te klein Asterix en het Verbond Instuif 35 Waterschapsheuvel Bouwen aan een Vreugdedorp Chiro Inzet Troef Teerlingenbivak 30 Knaljaren - 7 Knaldagen Sleutelbivak De Rally van Opoeteren Ieder plant zijn Inzetboom Samen op weg naar de Maan Operatie Glimlach Groeien in Kameraadschap Ruimte-Bivak Samen Onderweg Samen Leven Operatie Glimlach Stijgende Hoogten, 60 Dagen Zon Met de zon op zak Operatie Zonnespoor -(Operatie Glimlach?) - - - - - - - - - |
Chiroleiders sinds 1943
1943 - ’56 Hiels Gerard 1943 - ’46 Verbruggen Omer 1943 - ’45 Gorrebeeck Armand 1943 - ’44 Van der Aa Marcel 1943 - ’44 De Keersmaeker Kamiel 1946 - ’51 Van Mieghem Jozef 1947 - ’49 Lyssens Jozef 1947 - ’55 De Bouw Rene 1949 - ’52 Van Mieghem Lucien 1949 - ’54 Van Den Bosch Alfons 1951 - ’56 Brijs Jan 1951 - ’52 Meersman Roger 1951 - ’52 Bryssinck Robert 1951 - ’59 De Smet Roger 1951 - ’56 Vervliet Karel 1952 - ’58 Hiels Jozef 1953 - ’54 Van Hoyweghen Aloys 1953 - ’56 Van der Aa Clement 1955 - ’57 Maris René 1955 - ’57 Janssens Marcel 1955 - ’57 Vekeman Gabriël 1955 - ’57 Schaerlaken Jozef 1956 - ’59 De Bouw Prudent 1956 - ’56 Janssens Alfons 1956 - ’64 Van Damme Gilbert 1956 - ’59 D’Hondt Frans 1956 - ’57 Verbruggen Albert 1958 - ’59 De Smet Hubert 1958 - ’63 D’Eer Bruno 1958 - ’60 Vermeulen Theo 1959 - ’63 D’Eer Herman 1959 - ’60 Vekeman Paul 1959 - ’62 Van Hoyweghen Cyriel 1959 - ’60 Cool Joris 1959 - ’60 Verdoorent Karel 1959 - ’68 D’Eer Frans 1960 - ’73 D’Eer Henri 1960 - ’62 Vermeulen André 1960 - ’61 Van Mieghem Herman 1961 - ’67 Buytaert Andre 1961 - ’68 Lyssens René 1962 - ’65 Lyssens Raoul 1962 - ’64 Lyssens Georges 1962 - ’68 Cool Ludo 1963 - ’67 Poschet Andre 1963 - ’63 De Laet François 1964 - ’65 De Schepper Alois 1964 - ’68 Anné Jan 1964 - ’72 De Keersmaeker Roger 1966 - ’68 Cool Herbert 1966 - ’68 Anné Leo 1966 - ’70 Oste Theo 1967 - ’71 D’Eer Lucas 1967 - ‘70 De Keersmaeker Georges 1968 - ’74 Lyssens Marcel 1968 - ’70 De Wit Herman 1968 - ’70 Colman Walter 1968 - ’69 Verschooren Wilfried 1969 - ’72 Vergauwen Willy 1969 - ’73 Otten Freddy 1970 - ’75 Buytaert François 1970 - ’72 Verdoorent Marc 1970 - ’71 De Bock Joris 1970 - ’73 Perpet Patrick 1970 - ’73 De Wolf Gerard 1970 - ’74 Cole Amede 1970 - ’73 Meersman Herman 1971 - ’74 Verdoorent Etienne 1971 - ’73 De Wilde Willy |
1971 - ’72 De Dycker Freddy 1971 - ’74 D’Eer Marc 1971 - ’75 Verschooren Eric 1972 - ’75 Buys Ronny 1972 - ’77 Cole Flor 1972 - ’76 Peirsman Cyriel 1973 - ’76 Vergauwen Roger 1973 - ’76 Janssens Erik 1974 - ’75 Lemmens Luc 1974 - ’76 Colman Roger 1974 - ’75 Ruymbeke Hugo 1974 - ’78 Van Wassenbergh Paul 1974 - ’76 Vercauteren Patrick 1974 - ’76 De Preter Paul 1974 - ’75 Oosterlinck Geert 1975 - ’80 De Wolf Raf 1975 - ’84 Cole Omer 1975 - ’77 De Ryck Luc 1976 - ’77 Verhaegen Eddy 1977 - ’78 Van Poeck Joos 1977 - ’87 Van Der Aa Luc 1978 - ’87 Vercauteren Frankie 1978 - ’81 Smet Luc 1978 - ’82 Braem Dirk 1978 - ’84 Verschooren Patrick 1978 - ’80 De Graef Peter 1978 - ’83 Gorrebeeck Achiel 1978 - ’83 Cools William 1978 - ’86 Colman Patrick 1979 - ’80 Oosterlinck Wim 1980 - ’89 Baeyens Freddy 1980 - ’83 D’Hondt Arnoud 1981 - ’89 Buytaert Franky 1981 - ’83 Buytaert Peter 1982 - ’87 Van Der Aa Koen 1982 - ’83 Oosterlinck Karel 1982 - ’89 Buytaert Johan 1983 - ’86 Lambrigts Wim 1983 - ’90 Lyssens Luc 1992 - ’98 Boodts Bert 1992 - ’93 Vlaminck Ives 1993 - ’00 Vermeulen Joris 1993 - ’97 D’Eer Johan 1994 - ’97 Gorrebeeck Koen 1994 - ’97 Maris Koen 1995 - ’01 Konrad Tomas 1995 - ’00 Meyntjens Nils 1995 - ’02 Verhulst Johan 1995 - ’97 De Cleen Pedro 1996 - ’01 Smet Philip 1997 - ’01 Maris Peter 1997 - ’00 De Keersmaeker Ronald 1997 - ’97 D’Eer Jeroen 1997 - ’98 Bekaert Jordi 1997 - ’03 Perpet Maarten 1998 - ’07 Verdoorent Dimitri 1998 - ’05 De Bock Toon 1998 - ’05 Vergauwen Kevin 1999 - ’06 Deckers Davy 1999 - ’05 Van Cleemput Michel 1999 - ’01 De Cleen Pedro 2000 - ’08 Meersman Stijn 2000 - ’06 Van Eynde Sammy 2000 - ’05 Van Mele Thijs 2001 - ’02 Vanhevel Maarten 2001 - ’04 Detaeye Vincent 2002 - ’03 De Loose Jochen 2002 - ’08 Van de Vyver Kristof 2002 - ’07 De Roeck Jeroen |
2002 - ’05 Van Eynde Niko 2003 - ’09 Criel Pieter-Jan 2003 - ’07 Vercauteren Nils 2003 - ’09 De Bock Jan 2003 - ’05 De Roeck Christoph 2003 - ’06 Maes Jim 2004 - ’06 Van Mele Olivier 2004 - ’09 Matthys Filip 2004 - ’11 Phan Long 2004 - ’11 Plaetinck Jasper 2005 - ’08 Elpers Bert 2005 - ’12 Foubert Benjamin 2005 - ’10 D’hont Pieter 2005 - ’06 Nys Jorg 2006 - ’13 Van Mele Dries 2006 - ’07 Van Mele Michel 2006 - ’12 Foubert Mattias 2006 - ’14 De Roeck Matthias 2007 - ’13 Vergauwen Jorik 2007 - ’12 De Lille Robbe 2007 - ’12 Slowack Jelle 2008 - ’15 Pagnon Giovany 2009 - ’16 Diels Maarten 2009 - ’14 Smet Benjamin 2009 - ’14 Huygaert Kevin 2009 - ’13 Buytaert Sander 2010 - 18’ Maris Siemon 2011 - ’15 Van Der Aa Pieter 2011 - ’15 Lyssens Jonathan 2011 - ’15 Apers Michael 2011 - ’16 Schrooten Niels 2012 - ’17 Maximus Laurens 2012 - ’16 Plaetinck Marijn 2012 - ’16 Van Ruijssevelt Matthias 2012 - ’18 Vloemans Stijn 2012 - ’17 Cools Thomas 2012 - ’18 Vercauteren Lode 2012 - ’15 Provost Robin 2012 - ’17 De Lille Evert 2012 - ’16 Stuer Ruben 2013 - ’15 Slowack Tijs 2013 -18 ’ Van Wouwe Dries 2013 - ’16 Van Wouwe Emiel 2014 - ’17 Buytaert Michiel 2014 - ’16 De Jonghe Hylco 2014 - 18’ Van Elsen Michiel 2014 - 19’ Van Elsen Maarten 2014 - 18’ Van Ruijssevelt Maxim 2014 - ’17 Danver Agapito Aguilar 2015 - ’16 Bekaert Jonathan 2015 - ’17 Colman Rein 2015 - ’20 Maris Domien 2016 - ’19 Stuer Dries 2016 - ’ Vervelghe Jarne 2016 - ’20 De Bruyn Robbe 2016 - ’20 Vercammen Dieter 2016 - ’19 Brijs Tijmen 2016 - ’19 Van Hoyweghen Sven 2016 - ’19 Vanhooren Alois 2017 - '20 De Lamper Francis 2017 - '20 Van Dosselaer Joren 2017 - '22 Heyrman Pieter-Jan 2017 - '22 Vermoesen Seppe 2017 - '20 Cools Fredrik 2017 - '21 Verschooren Amaury 2017 - '22 Bocken Thomas 2018 - '22 van de Water Lars 2018 - '21 van Hul Eli 2018 - '21 Vermeulen Xavier 2018 - '22 le Clercq Tom 2018 - '21 Oste Ortwin 2018 - '21 de Bouw Bas |
2018 - '23 Smet Cisse 2018 - '23 Van der Avert Norick 2019 - '21 Lardon Jules 2019 - '23 Oste Thomas 2019 - '23 Vermoesen Warre 2019 - '20 van Thillo Bart 2019 - '22 Maris Stijn 2019 - '21, 2023 - ' van Hul Jaro 2019 - '20 Maris Ruben 2020 - '22 Cap Maxim 2020 - ' Van de Weghe Wouter 2020 - '23 Heyrman Jonathan 2020 - '21 Princen Dylan 2020 - '23 Moens Wout 2020 - '22 Degive Cis 2020 - '22 Goossens William 2020 - '24 Heyndrickx Matteo 2020 - '22 Steenssens Pieter 2021 - ' Maris Joren 2021 - ' Daniels Tars 2021 - ' Daniels Stan 2021 - ' Van der Avert Colin 2021 - '24 Bogaert Lowie 2021 - ' Colman Rik 2022 - '23 Smet Noah 2022 - '24 Baeyens Miel 2022 - ' Van Goethem Robbe 2022 - ' Boodts Jef 2022 - '24 Sergeys Thibaud 2022 - ' de Bouw Seb 2022 - ' Van Bogaert Wout 2022 - '24 Swinnen Mauro 2023 - ' Verstraeten Jules 2023 - ' Daniels Flor 2023 - ' Van Mieghem Joppe 2024 - ' Mertens Warre 2024 - ' Vanhorenbeke Xantho 2024 - ' Verstraeten Emile 2024 - ' Goossens Emiel 2024 - ' Boodts Miel Totaal: 250 leiders |
Groepsleiders Sint Aloysius-Inzet
1943 - ’56 Hiels Gerard 1956 - ’57 Schaerlaken Jozef 1957 - ’58 De Smet Roger 1958 - ’59 D’Hondt Frans 1959 - ’61 Van Damme Gilbert 1961 - ’63 D’Eer Herman 1963 - ’68 D’Eer Frans 1968 - ’71 D’Eer Henri 1971 - ’73 Perpet Patrick 1973 - ’74 D’Eer Marc 1974 - ’75 Lemmens Luc 1975 - ’77 Cole Florent 1977 - ’84 Cole Omer 1984 - ’86 Colman Patrick 1986 - ’86 Van der Aa Luc 1986 - ’90 Lyssens Luc 1990 - ’91 Huysmans Peter 1991 - ’94 Janssens Davy 1994 - ’00 Boodts Jan 2000 - ’05 Vergauwen Kevin 2005 - ’08 Van de Vyver Kristof 2008 - ’11 Plaetinck Jasper 2011 - ’13 Vergauwen Jorik 2013 - ’15 Diels Maarten 2015 - ’17 Van Wouwe Dries 2017 - '22 Vervelghe Jarne 2022 - 2023 Oste Thomas 2023 - '... Van Bogaert Wout |
Proosten
1943 - ’61 E.H. Van Ruytegem Raymond 1959 - ’70 Jozef Hiels (Bivak Proost) 1961 - ’67 E.H. Van de Casteele Dirk 1967 - ’73 E.H. Laureyns Johan 1973 - ’76 E.H. De Jonghe Gilbert |
Volwassen begeleiders
1976 - ’90 Br. Wijnen Jozef 1990 - ... D’Eer Henri 2022 - ... Vercauteren Lode 2022 - ... De Roeck Matthias |
Kookouders
Gertrude D’Hondt & Benedikt De Smet 1950 - 1951
Maria De Bouw - Wouters 1952 - 1953
Elisa Hiels - Boodts 1952
Ivonne Hiels 1953
Amandine Brijs - Van Eycke 1955
Marie - Françine Hiels 1955, 1959 - 1960
Karel Vervliet 1956
Hubert De Smet 1958
Rosa Huyghe 1960
Gerarda Lyssens 1961 - 1963
José Maes 1961
Josephine D’Eer 1962 - 1964
Romanie De Bock 1964 - 1965
Isa Lyssens 1964 - 1965
Rosa Baert 1966 - 1968
Alice Verhulst 1966 - 1969
Martha Colman: 1969 - 1993
Gilbert Van Damme & Josephine D’Eer 1970
Lisette Van Hoyweghen 1971 – 1972
Virginie Gorrebeeck 1973 – 1982
Celina De Ryck 1975 - 1977
Louise De Keersmaeker 1975
Lucien Van Wassenbergh: 1978 - 1993
Jan Vergauwen & Jacqueline Van Bosch: 1983, 1985 - 1992, 1993 - 2003
Leon Perdaen & Gerda De Doncker 1984 - 1985
Frans D’Eer & Marie-Jaenne Oste: 1993
Willy Vergauwen & Lydie Verdoorent: 2002
Jenny Maris: 1994 - 2001 & 2003
Albert Van De Wiele: 1998 - 2001 & 2003
Walter Van Eynde & Nora Smet: 2003 - ...
Jan Smet & Annik Steensens: 2004 - ...
Tiziana Bressanutti & Lode Vercauteren: 2021 - …
Diete Van Hoyweghen & Matthias De Roeck: 2021 - …